Manuella inställningar
- Camilla Söderlin
- 24 feb. 2019
- 3 min läsning
När jag skulle börja lära mig att använda de manuella inställningarna så insåg jag att det var mycket begrepp som man hört ofta men egentligen inte visste så mycket om. Ända sen man köpte vanlig film på rulle så hade man hört talas om något som hete ISO, det stod ju på filmen, men vad innebar det egentligen.
Jag kommer att lägga ut lite tips utifrån min synvinkel och utifrån vad jag skulle vilja ha för information när jag satte igång. Jag kommer förklara på väldigt enkel nivå, vill man veta mer tekniska aspekter så finns det många andra sidor som kan ge dig mer fördjupad info när du vet mer.
Jag kommer förklara utifrån min kamera som är en Pentax K50, en vädertålig kamera som är lagom för en hobbyfotograf. Det viktiga här är den generella infon, har du annan typ av kamera ex Canon eller Nikon, så behöver du kolla i instruktionerna var inställningarna finns på just din kamera. Men den generella infon gäller för alla. Jag kommer vara tydlig när det är något som är Pentax specifikt, så du vet när du måste göra en extra koll.

Det är svårt att veta vilken kamera man skall ha, jag gick rent på känsla och lättheten att använda menyerna och den låg väldigt bra i handen för mig. Sen älskade jag designen på Pentax K50 och just att man kunde välja färger.
Hur fungerar programvalsknappen på kameran?
Innan vi börjar gå in på alla olika begrepp i detalj så kommer jag i detta avsnittet förklara knappen på kameran och även i grova drag gå igenom de vanligaste begreppen som jag sen kommer gå in på mer i detalj i kommande avsnitt. Notera! Knapputseendet kan variera för olika modeller av kameror.

A=Automatisk hantering, när du använder denna knapp säger du till kameran att "jag bryr mig inte vilken kvalite bilden får utan bestäm du vad du tycker är bäst". Den svarar genom att försöka få det bästa generella ljusförhållandet t ex, men det är inte alltid du vill ha det, då försvinner magin som man kan få fram i bilderna om man använder manuell inställning istället.
M=manuella inställningar, när du väljer denna knapp så måste du tänka på alla olika perspektiv för att få en bra bild. Tar lite tid att lära sig, men det är värt det, du kommer tycka det är superkul när du kan göra bilder som är omöjligt i automatiskt läge.
TAV, AV, TV, SV =Halvmanuella, detta innebär att kameran sköter automatiken för 1 av parametrarna, men de andra styr du själv. Ex så kan det vara svårt att hela tiden tänka på ISO talen om man vill vara lite snabbare. och man då kanske inte bryr sig hur kornig bilden blir, bara man får en bild. Då kan dessa olika knappar vara ett alternativ.
Då vi mer gått igenom vad det innebär med ISO, Bländare och slutartid, kan vi gå tillbaka till att förklara de halvmanuella knapparna lite mer.
“Det är svårt att veta vilken kamera man skall ha, jag gick rent på känsla och lättheten att använda menyerna och den låg väldigt bra i handen för mig. Sen älskade jag designen på Pentax K50 och just att man kunde välja färger. "
Kort information om vanligaste begreppen
Jag tänkte väldigt grovt förklara vissa av de begrepp som kommer att dyka upp längst vägen, dessa är de jag vet, men det finns säkert många jag inte ens känner till än, som blir nytt både för dig och mig.
ISO=hur mycket ljus "filmen" kan ta emot. för att få så bra bilder som möjligt vill man ha så lågt ISO tal som möjligt, min kamera klarar 100 som lägst, men jag vet att vissa kameror kan gå ner till 50 också. Har man ett högt ISOtal så blir bilden kornigare, en viss del kan man fixa vid redigeringen.
Bländare=Detta är hur mycket ljus kameran tar in, det är även på denna inställning som man kan få till att bakgrunden blir suddig men motivet man tog är skarpt. ex vid porträttfotografering. Då har man låg bländartal, detta kalas även Ftal ex F1.4, F11, F22.
Slutare=Här bestämmer man slutartiden på en bild, dvs hur snabb bilden skall vara (inte att förväxla med hur många bilder kan tas under kort tid, det serietagning, det tar vi längre fram)
Dessa 3 termer jobbar ihop, det är jätteviktigt att veta och tänka på när man tar sina bilder, ex om man vill ha suddig bakgrund t ex räcker det inte bara att sätta blandartal F1.4. För det handlar också om ljuset runtomkring, det kan blir helt vit i kameran då om det är mitt på dagen. Så för att få bra ljus i bilden måste alla 3 inställningar samverka och det är här klurigheten blir när man börjar lära sig mer.
Andra termer som vi kommer in på framöver kan vara
Exponering
Vitbalans
Fokus
Commentaires